Składniki:
1 kurczak około 2 kg
1 kg ziemniaków młodych
1 cukinia
1 duża cebula biała
1 duża cebula czerwona
250 g pomidorków koktajlowych
2 dóże marchewki
4 ząbki czosnku
1 cytryna
5 gałązki rozmarynu
1 przyprawa kurczak złocisty
1/2 łyżeczki papryki ostrej
tymianek
oliwa z oliwek
sól
Wykonanie:
1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3 godziny (dzięki temu kurczak będzie soczysty i nie wyschnie).
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy do tego opakowanie przyprawy, paprykę ostrą, 2 gałązki rozmarynu (same liście) i około 1/2 łyżeczki soli, to zalewamy około 1/3 szklanki oliwy z oliwek i wciskamy sok z połowy cytryny, wszystko mieszamy razem.
3. Kurczaka po 3 godzinach wyciągamy z wody i osuszamy, skórę delikatnie unosimy i ręką stopniowo przerywamy błony oddzielając od mięsa skórę (skórę pokrywającą piersi i całe udka) następnie mięso pod skórą, smarujemy mieszanką przypraw (wykorzystujemy około 2/3 mieszanki ) pozostałością smarujemy skórę. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy na całą noc do lodówki.
4 Wszystkie jarzyny myjemy obieramy i kroimy ziemniaki w grube ćwiartki, marchewkę w słupki, cebule w grube piórka i cukinie w grube plastry. Wszystkie jarzyny wkładamy do jednej miski i przyprawiamy tymiankiem i solą.
5.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termo obieg) . Dużą brytwankę wykładamy folią aluminiowa, następnie wlewamy szklankę wody, wysypujemy jarzyny a na środku układamy same ziemniaki i na nich kładziemy kurczaka do środka wkładamy gałązkę rozmarynu i zszywamy wykałaczkami.Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry cytrynę i porozrywany rozmaryn. Całość przykrywamy folią i pieczemy 90 minut.
6. Po tym czasie odkrywamy kurczaka, układamy pomidorki i polewamy tłuszczem wytopionym podczas pieczenia, pieczemy jeszcze około 30 minut 180 stopniach lecz co 10 minut powtarzamy polewanie kurczaka. Jeśli kurczak będzie zbyt szybko się spiekał trzeba zmniejszyć temperaturę do 160 stopni( jeśli kurczak jest większy czas pieczenia wydłużamy według potrzeb).
7. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy mięsu odpocząć około 5 minut.
Wytopiony sos można zlać i wykorzystać do zrobienia sosu do polania mięsa lub do wykorzystania na drugi dzień do zrobienia potrawki z pozostałości kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz