poniedziałek, 6 czerwca 2016

Malinowa chmurka





Ciasto kruche: 
6 żółtek
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
200 g masła
wszystkie składniki powinny być schłodzone

Wykonanie:
1.Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy lub w robocie kuchennym, dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

2. Przygotowujemy formę 23 x 40 i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na wielkość formy i ponakłuwać widelcem.

4. Pieczemy w 180ºC przez 15- 20 minut lub krócej do zezłocenia się ciasta, i dwa blaty upieczonego ciasta odstawiamy do wystudzenia.

Beza z migdałami:
6 białek 
300 g cukru 
4 łyżki mąki ziemniaczanej 
40 g płatków migdałowych 

Wykonanie:
1.Białka ubijamy na sztywno.

2. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ucieramy do roztarcia kryształków.

3.Do piany z cukrem dosypujemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie i dokładnie mieszając.

4.Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy bezę i posypujemy płatkami migdałów.

5. Beze pieczemy w 140ºC  przez 90 -100 minut (bezy nie wolno piec w termo obiegu ponieważ zrobi się gumowa i za szybko się spiecze). Jeżeli zajdzie taka potrzeba, piec dłużej. Beza powinna być wypieczona i chrupiąca. i odstawiamy do wystudzenia, najlepiej studzić na kratce. 

Malinowa wkładka:

1 kg malin (świeże lub mrożone)
3 galaretki malinowe 
200 ml wody 

Wykonanie:

1.Maliny wsypujemy do garnka, dolewamy wodę i zagotowujemy.

2. Maliny przecieramy blenderem i dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia galaretek.

3. Masę odstawiamy do wystudzenia. 

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
3 śmietan-fixy
500 g mascarpone , dobrze schłodzonej 
1 cukier waniliowy 
Wykonanie:

1. Ważne jest by składniki były dobrze schłodzone, to zapobiegnie zważeniu(można 10 minut przed przygotowaniem włożyć do zamrażarki).

2.Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i ucieramy na puszysta masę ( nie można też zbyt długo ucierać masy)  

Składanie ciasta :

1. Na kruche ciasto wylewamy dobrze zgęstniałą galaretkę i przykładamy drugim ciastem kruchym.

2. N drugie ciasto wykładamy krem śmietanowy.

3. Na wierzch układamy beze malinowa i schładzamy w lodówce  minimum 2 godziny. 

4. Ciasto lepiej się kroi po 12 godzinach schładzania.

Smacznego :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz