Ciasto kruche:
6 żółtek
50 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
200 g masła
wszystkie składniki powinny być schłodzone
Wykonanie:
1.Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy lub w robocie kuchennym, dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Przygotowujemy formę 23 x 40 i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na wielkość formy i ponakłuwać widelcem.
4. Pieczemy w 180ºC przez 15- 20 minut lub krócej do zezłocenia się ciasta, i dwa blaty upieczonego ciasta odstawiamy do wystudzenia.
Beza z migdałami:
6 białek
300 g cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
40 g płatków migdałowych
Wykonanie:
1.Białka ubijamy na sztywno.
2. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ucieramy do roztarcia kryształków.
3.Do piany z cukrem dosypujemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie i dokładnie mieszając.
4.Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy bezę i posypujemy płatkami migdałów.
5. Beze pieczemy w 140ºC przez 90 -100 minut (bezy nie wolno piec w termo obiegu ponieważ zrobi się gumowa i za szybko się spiecze). Jeżeli zajdzie taka potrzeba, piec dłużej. Beza powinna być wypieczona i chrupiąca. i odstawiamy do wystudzenia, najlepiej studzić na kratce.
Malinowa wkładka:
1 kg malin (świeże lub mrożone)
3 galaretki malinowe
200 ml wody
Wykonanie:
1.Maliny wsypujemy do garnka, dolewamy wodę i zagotowujemy.
2. Maliny przecieramy blenderem i dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia galaretek.
3. Masę odstawiamy do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30% lub 36%, dobrze schłodzonej
3 śmietan-fixy
500 g mascarpone , dobrze schłodzonej
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
1. Ważne jest by składniki były dobrze schłodzone, to zapobiegnie zważeniu(można 10 minut przed przygotowaniem włożyć do zamrażarki).
2.Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski i ucieramy na puszysta masę ( nie można też zbyt długo ucierać masy)
Składanie ciasta :
1. Na kruche ciasto wylewamy dobrze zgęstniałą galaretkę i przykładamy drugim ciastem kruchym.
2. N drugie ciasto wykładamy krem śmietanowy.
3. Na wierzch układamy beze malinowa i schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
4. Ciasto lepiej się kroi po 12 godzinach schładzania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz