Składniki na blachę 25 cm x 25 cm :
250 g margaryny lub masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
4 jajka
4 szklanki i 4 łyżki mąki
2 łyżki kremu czekoladowego
2 łyżki kakaa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka cynamonu
5 gruszek
Wykonanie:
1. Cukier, mleko i masło włożyć do garnka i podgrzewać do całkowitego roztopienia się masła a następnie odstawić do przestudzenia.
2. Do przestudzonej mikstury dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, krem czekoladowy, kakao i cynamon. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy do ciasta dokładnie mieszając.Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto a na wierzch układamy połówki gruszek pokrojone w plastry. Ciasto pieczemy w 180 stopniach do tak zwanego suchego patyczka.
Smacznego :)
Też bardzo lubię takie ciasta :) Pyszności!
OdpowiedzUsuń