środa, 27 lipca 2016
Cukinia z mięsem mielonym
Składniki 4 porcje:
400 g mielonej piersi z kurczaka
400 g mięsa mielonego wieprzowego najlepiej łopatki
1 cebula
1 marchewka
4 średnie cukinie lub 5 mniejszych
1/2 puszki kukurydzy
3 pomidory świeże
2 kulki mozzarelli lub tarty parmezan
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
sól
3 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z olejem i solą 3 minuty . Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do smażenia. Czosnek przecisnąć przez praskę i w rzucić na patelnie.
2. Mięso dodać do cebuli doprawić solą, papryką i usmażyć. Pomidory sparzyć gorącą wodą obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Na koniec dodać kukurydze i pokrojoną natkę pietruszki i doprawić ostatecznie solą.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinie umyć przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Cukinie oprószyć solą i odstawić na 2 minuty następnie wypełnić mięsem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinie zapiekamy 20 minut po tym czasie wyciągamy i układamy mozzarelle lub posypujemy parmezanem i włożyć do piekarnika na 10 minut
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz