sobota, 12 listopada 2016

Murzynek z plusem




Składniki: 

2 jabłka 
1 i 1/2 szklanki cukru pudru 
200 g masła 
6 jajek 
1/2 szklanki siekanych orzechów 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki 
2 łyżki kakao 
100 g czekolady gorzkiej 
5 łyżek mleka 
1 łyżeczka przyprawy do pierników 


Masa: 

2 budynie 
750 ml mleka 
1 szklanka cukru pudru 
200 g masła 
50 g margaryny 
dodatkowo 1 słoiczek nutelli ze śliwekhttp://mojeprzysmaki.blogspot.com/2016/10/nutella-ze-sliwek.html  
lub powidła śliwkowego 

Polewa:

250 g cukru pudru 
7 łyżek wrzącej wody 
2 łyżki kakaa 
płatki migdałów do ozdoby 


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.

2. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Białka pozostawić do ubicia.

3. Do utartej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao, przyprawę do piernika, posiekane orzech, pokrojone w kostkę jabłka, i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. 

4. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodać do ciasta i delikatnie połączyć je mieszając łyżką nie mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut lub do tag zwanego suchego patyczka . Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

5. Budyń ugotować i odstawić do wystudzenia następnie rozetrzeć masło, margarynę i cukier na puch  i dodawać stopniowo po łyżce budyniu. 

6. Placek przeciąć na pół dolną część posmarować powidłem następnie wyłożyć masę i przyłożyć drugą połową placka. 

7. Cukier puder i kakao wsypać do miski następnie zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać tak by nie było grudek i wylać szybko na wierzch placka na koniec posypać migdałami . Placka włożyć do lodówki na 2- 3 godziny do stężenia masy.

Smacznego :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz