niedziela, 31 lipca 2016
Zupa gulaszowa
Przygotowanie:
500 g karkówki lub łopatki
2 duże cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cukinia
300 g pieczarek
puszka pomidorów krojonych
4 ząbki czosnku
1/2 kostki smalcu
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
5 liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
pieprz
sól
majeranek
pęczek pietruszki
mąka pszenna
Wykonanie:
1. W większym garnku zagotować 1,5 l wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą pieprzem i wymieszać, następnie dodać mąkę znów wymieszać. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu i wrzucić połowę mięsa(gdy mięsa jest za dużo to będzie się gotowa a nie smażyć) , usmażyć na mocno rozgrzanej patelni cały czas mieszając, następnie wrzucić bez tłuszczu do wody i powtórzyć z resztą mięsa(jeśli tłuszczu jest mało dodać odrobinę smalcu).Gotować na delikatnym ogniu.
2. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na tej samej patelni z odrobiną soli, jeśli jest mało tłuszczu dodać troszkę.Usmażoną cebulę dodać do garnka starając się by tłuszcz został na patelni.
3. Pieczarki pokroić w grube plastry i też podzielić na pół i usmażyć na tej samej patelni bez soli, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Na patelni roztopić łyżkę smalcu dodać paprykę słodką i ostrą i przesmażyć ją około 2 minuty, cały czas mieszając. Na patelnię wlać chochelkę wywaru z zupy a następnie całość wlać do garnka oraz wsypać pomidory w puszce. Gotować całość około 90 minut lub do miękkości mięsa( mięso ma być bardzo miękkie)
4.Paprykę pokroić w paski, cukinie w plastry i dodać do mięsa całość przyprawić solą pieprzem i majerankiem jeśli jest zbyt wodniste zagęścić mąką rozpuszczoną w wodzie i gotować nie więcej niż 10 minut. Przed podaniem posypać pietruszką. ( Dzięki smażeniu na jednej patelni zatrzymujemy cały smak składników, który trafia do garnka w ostatniej fazie gdy wlewamy podsmażoną paprykę z wywarem).
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz