Składniki na 6 porcji:
2 l wody
500 ml zakwasu na żurek
30 dag boczku wędzonego
50 dag kiełbasy wiejskiej
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
dwie gałązki lubczyku
2 łyżeczki majeranku
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 duża cebula
sól, pieprz
6 jajka
opcjonalnie 30 dag pieczarek lub grzybów
wykonanie:
1. Do dużego garnka nalać 2 litry wody i włożyć do niego w całości boczek, lubczyk, liść laurowy, czosnek i gotować około 20 minut. W osobnym garnku gotujemy jajka około 6 minut od zawrzenia.
2.W między czasie pokroić cebule i wrzucić na patelnie. Boczek wyciągnąć i wystudzić a następnie pokroić i dorzucić do cebulki podsmażyć rzazem na złoty kolor. ( gdyby boczek jest zbyt chudy dolać łyżkę oleju )
3. Do gotującego się wywaru cały czas mieszając wlewamy dobrze rozmieszany zakwas.Gdyby było za gęste dolewamy trochę wody.
4. Śmietanę przekładamy do miseczki i dodajemy odrobinkę gorącego wywaru i mieszamy, czynność powtarzamy około 5 razy (zapobiegnie to zważeniu śmietany) następnie wlewamy wszystko do garnka cały czas mieszając.
5. Kiełbaskę kroimy w kostkę i dodajemy do żurku. Podsmażona cebulę z boczkiem dodajemy do barszczu starając się zostawić jak najwięcej tłuszczu na patelni. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy bez soli na zostawionym tłuszczu ( gdyby było tłuszczu za mało dodajemy odrobinę oleju) i dokładamy do żurku.
6. Przyprawiamy do smaku sola i odrobiną pieprzu oraz majerankiem. Gdyby żurek był zbyt kwaśny dolewamy 1/2 szklanki mleka to złagodzi smak naszej potrawy. Podajemy z jajkiem i wiejskim chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz