Składniki:
500 g piersi kurczaka lub szynki konserwowej w kawałku
300 g sera żółtego w kawałku
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka czerwona lub 1/2 czerwonej 1/2 zielonej
5 ogórków kiszonych
1/2 cukini
1 cebula
300 g pieczarek
2 pomidory
duży pęczek natki pietruszka
2,5 szklanki mąka pszenna
mąka ziemniaczana 4 łyżki
2 szklanki mleka
5 jajek
sól ,pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka, ser żółty, cebule, paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę . Wszystko wkładamy do dużej miski 5 l.
2. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w plastry, a cukinie w cienkie ćwiartki i dosypujemy do reszty składników. Kukurydze także dokładamy.
3. Pietruszkę szatkujemy drobno i dokładamy do wszystkiego .
4. Jajka oddzielamy od żółtek. Żółtka wkładamy do naszych składników a białka do osobnej miski. Do naszych składników dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, mleko, sól i pieprz(sól i pieprz według uznania). Wszystko dokładnie mieszamy ma powstać gęste ciasto naleśnikowe (w zależności od potrzeb dodać mąki pszennej lub mleka )
5. Białka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając.
6.Placuszki smażymy na oleju na wolnym ogniu do zrumienienia.
placków wychodzi spora porcja podawać można z keczupem, śmietaną sosem czosnkowym lub serowym.
sos serowy składniki:
250 g sera białego
2 ząbki czosnku
mleko
Wykonanie:
1.Ser i czosnek ucieramy z odrobina mleka na gładka masę najlepiej blenderem.
2.Gdy masa jest już gładka dolewamy więcej mleka by powstał gęsty sos doprawiamy pieprzem i sola.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz