poniedziałek, 6 czerwca 2016

Placki jarzynowe




Składniki:
500 g piersi kurczaka lub szynki konserwowej w kawałku
300 g sera żółtego w kawałku
1/2 puszki kukurydzy
1 papryka czerwona lub 1/2 czerwonej 1/2 zielonej
5 ogórków kiszonych
1/2  cukini
1 cebula
300 g pieczarek
2 pomidory
duży pęczek natki pietruszka
 2,5 szklanki mąka pszenna
mąka ziemniaczana 4 łyżki
2 szklanki mleka
5 jajek
sól ,pieprz  do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka, ser żółty, cebule, paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę . Wszystko wkładamy do dużej miski 5 l.

2. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w plastry, a cukinie w cienkie ćwiartki i dosypujemy do reszty składników. Kukurydze także dokładamy.

3. Pietruszkę szatkujemy drobno i dokładamy do wszystkiego .

4. Jajka oddzielamy od żółtek. Żółtka wkładamy do naszych składników a białka do osobnej miski. Do naszych składników dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, mleko, sól i pieprz(sól i pieprz  według uznania). Wszystko dokładnie mieszamy ma powstać gęste ciasto naleśnikowe (w zależności od potrzeb dodać mąki pszennej lub mleka )

5. Białka ubijamy na sztywna piane i dodajemy do naszej masy delikatnie mieszając.

6.Placuszki smażymy na oleju na wolnym ogniu do zrumienienia.

placków wychodzi spora porcja podawać można z keczupem, śmietaną sosem czosnkowym lub serowym.

sos serowy składniki:

250 g sera białego
2 ząbki czosnku
mleko

Wykonanie:

1.Ser i czosnek ucieramy z odrobina mleka na gładka masę najlepiej blenderem.

2.Gdy masa jest już gładka dolewamy więcej mleka by powstał gęsty sos doprawiamy pieprzem i sola.




Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz