piątek, 17 czerwca 2016

Sernik z truskawkami




Składniki na biszkopt:

4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:

1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować margaryną i oprószyć bułką tartą, piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy make ziemniaczaną.

3.W drugiej misce, białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli , gdy białka będą ubite dodajemy stopniowo cukier i ucieramy do roztarcia kryształków.

4. Do białek dodajemy po jednym żółtku i dokładnie mieszamy  na koniec dodajemy wcześniej przygotowane mąki, i delikatnie mieszamy do połączeni się składników.

5. Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika. N spód piekarnika  wkładamy garnek z ciepłą wodą ( dzięki temu biszkopt nie będzie suchy) pieczemy do zrumienienia około 15 minut w termo obiegu.

6. Po wyciągnięciu odstawiamy do wystudzenia.


Składniki na ser:

1 kg truskawek
1 kg sera w wiaderku
3 galaretki truskawkowe
100 g masła
100 g margaryny
6 łyżek cukru pudru
4 jajka


Wykonanie:

1.Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawić do wystudzenia.

2.Masło, margarynę i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy po jednym żółtku.

3. Do utartej masy, dodajemy po łyżce sera cały czas ucierając.

4. Następni stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę.

5. Białka ubijamy na sztywną piane i dodajemy do masy serowej. całość wylewamy na biszkopt i na wierzchu układamy umyte i wysuszone truskawki.

Składniki na białą piankę:

500 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru  pudru
1 łyżka żelatyny
6 łyżek mleka

Wykonanie:

1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do wystudzenia.

2. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem a następnie dodajemy cukier.

3. Do śmietany wlewamy przestudzoną żelatynę, może być lekko ciepła  i szybko i dokładnie mieszamy.

4. Całość wykładamy na truskawki i schładzamy około 3 godziny.

Smacznego :)


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz