Składniki na biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować margaryną i oprószyć bułką tartą, piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy make ziemniaczaną.
3.W drugiej misce, białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli , gdy białka będą ubite dodajemy stopniowo cukier i ucieramy do roztarcia kryształków.
4. Do białek dodajemy po jednym żółtku i dokładnie mieszamy na koniec dodajemy wcześniej przygotowane mąki, i delikatnie mieszamy do połączeni się składników.
5. Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika. N spód piekarnika wkładamy garnek z ciepłą wodą ( dzięki temu biszkopt nie będzie suchy) pieczemy do zrumienienia około 15 minut w termo obiegu.
6. Po wyciągnięciu odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na ser:
1 kg truskawek
1 kg sera w wiaderku
3 galaretki truskawkowe
100 g masła
100 g margaryny
6 łyżek cukru pudru
4 jajka
Wykonanie:
1.Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawić do wystudzenia.
2.Masło, margarynę i cukier ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy po jednym żółtku.
3. Do utartej masy, dodajemy po łyżce sera cały czas ucierając.
4. Następni stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę.
5. Białka ubijamy na sztywną piane i dodajemy do masy serowej. całość wylewamy na biszkopt i na wierzchu układamy umyte i wysuszone truskawki.
Składniki na białą piankę:
500 ml śmietany 30%
1 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
6 łyżek mleka
Wykonanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do wystudzenia.
2. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem a następnie dodajemy cukier.
3. Do śmietany wlewamy przestudzoną żelatynę, może być lekko ciepła i szybko i dokładnie mieszamy.
4. Całość wykładamy na truskawki i schładzamy około 3 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz