Składniki na 4 porcje:
2 małe główki kapusty
1 kg młodych ziemniaków
pęczek cebuli dymki
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól
masło
2 łyżki śmietany najlepiej do zup i sosów
Zasmażka:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Kapustę umyć i poszatkować. Do dużego garnka wkładamy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, przeciśnięty czosnek i zalewamy 2 szklankami wody. Ziemniaki obrać i ugotować.
2. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować 15 minut.
3.Pokroić cebule i zeszklić na odrobinie masła najpierw białą część a pod koniec dołożyć zielona część i dołożyć do kapusty.
4.ZASMAŻKA: Na tą samą patelnię dać mąkę i cały czas mieszając na delikatnym ogniu przypalić, gdy będzie lekko brązowa dodać 2 łyżki masła i odstawić do ostygnięcia.
5.Do zimnej zasmażki dolewać po odrobinie wody cały czas mieszając ( około 3/4 szklanki ) następnie dodać do ciepłej kapusty i wymieszać.
6. Na koniec dodać poszatkowany koperek, śmietanę i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ziemniaczkami z masłem i koperkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz