środa, 8 czerwca 2016

Młoda kapusta z ziemniakami





Składniki na 4 porcje:

2 małe główki kapusty
1 kg młodych ziemniaków
pęczek cebuli dymki
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól
masło
2 łyżki śmietany najlepiej do zup i sosów

Zasmażka:

2 łyżki mąki
2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Kapustę umyć i poszatkować. Do dużego garnka wkładamy kapustę, ziele angielskie, liść laurowy, przeciśnięty czosnek i zalewamy 2 szklankami wody. Ziemniaki obrać i ugotować.

2. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować 15 minut.

3.Pokroić cebule i zeszklić na odrobinie masła najpierw białą część a pod koniec dołożyć zielona część i dołożyć do kapusty.

4.ZASMAŻKA: Na tą samą patelnię dać mąkę i cały czas mieszając na delikatnym ogniu przypalić, gdy będzie lekko brązowa dodać 2 łyżki masła i odstawić do ostygnięcia.

5.Do zimnej zasmażki dolewać po odrobinie wody cały czas mieszając ( około 3/4 szklanki ) następnie dodać do ciepłej kapusty i wymieszać.

6. Na koniec dodać poszatkowany koperek, śmietanę i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ziemniaczkami z masłem i koperkiem.

Smacznego:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz