niedziela, 12 czerwca 2016

Panna Cotta z delikatną galaretką z truskawek



Składniki na panna cotte:

250 ml śmietany 30%
250 ml mleka 2%
1 laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny
50 g cukru
1 łyżka rumu

Wykonanie :

1. Żelatynę wsypujemy do kubka i dolewamy dwie łyżki wody

2. Śmietanę, mleko i cukier wkładamy do garnka.

3.Waniliie przecinamy na pół i wyciągam pestki. Połowę  pestek dodajemy do mleka resztę odkładamy. Przepołowiona laskę wkładamy do śmietanki i mleka.

4. Śmietankę doprowadzamy prawie do wrzenia (odstawić jak tylko zacznie przy brzegach garnka się gotować)

5. Do naszej mieszanki dodajemy rum  i żelatynę mieszając do rozpuszczenia.

6. Rozlać do 5 pucharków zostawiając 1 cm miejsce na galaretkę. Odstawić do wystudzenia na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc.


Składniki na galaretkę:

500 g truskawek
200 ml wody
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru
1/2 laski wanilii

Wykonanie:

1. Truskawki, wodę , cukier i pozostawione pestki z wanilii zagotowujemy razem.

2. Dodajemy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia.

3. Na zastygniętą panna cotte wkładamy już zastygnięta galaretkę (galaretka nie będzie całkiem zastygnięta, będzie mieć konsystencję kisielu).

Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz