Składniki na panna cotte:
250 ml śmietany 30%
250 ml mleka 2%
1 laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny
50 g cukru
1 łyżka rumu
Wykonanie :
1. Żelatynę wsypujemy do kubka i dolewamy dwie łyżki wody
2. Śmietanę, mleko i cukier wkładamy do garnka.
3.Waniliie przecinamy na pół i wyciągam pestki. Połowę pestek dodajemy do mleka resztę odkładamy. Przepołowiona laskę wkładamy do śmietanki i mleka.
4. Śmietankę doprowadzamy prawie do wrzenia (odstawić jak tylko zacznie przy brzegach garnka się gotować)
5. Do naszej mieszanki dodajemy rum i żelatynę mieszając do rozpuszczenia.
6. Rozlać do 5 pucharków zostawiając 1 cm miejsce na galaretkę. Odstawić do wystudzenia na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc.
Składniki na galaretkę:
500 g truskawek
200 ml wody
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru
1/2 laski wanilii
Wykonanie:
1. Truskawki, wodę , cukier i pozostawione pestki z wanilii zagotowujemy razem.
2. Dodajemy galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Na zastygniętą panna cotte wkładamy już zastygnięta galaretkę (galaretka nie będzie całkiem zastygnięta, będzie mieć konsystencję kisielu).
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz