czwartek, 11 sierpnia 2016
Biszkopt z śmietaną i owocami
Składniki na biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę.
2.Stopniowo cały czas ubijając dodawać cukier następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 45 minut i wystudzić.
Składniki na krem śmietanowy:
2 duże śmietany kwaśne 18 %
1/2 szklanki cukru
1 galaretka porzeczkowa
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki żelatyny
200 g borówek amerykańskich
200 g malin
Wykonanie:
1.Galaretkę rozpuścić jak na opakowaniu. Przelać do talerza i wstawić do lodówki żeby stężała.
2. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać 4 łyżkami mleka, odstawić na 10 minut.
3. Resztę mleka zagotować i dodać żelatynę wymieszać do rozpuszczenia.
4. Do ciepłego mleka dodać cukier i rozmieszać dodać 1 śmietanę i dokładnie wymieszać, dodać drugą i też wymieszać galaretkę pokroić w kostkę i dodać do śmietany, dodać umyte i osuszone owoce.
5. Biszkopt przeciąć na pół na dolną część wyłożyć gęstniejący krem i przyłożyć drugą połową. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz