czwartek, 17 listopada 2016

Parówka w cieście drożdżowym



Składniki :

550 g mąki pszennej 
50 g drożdży 
500 ml wody ciepłej 
3 łyżeczki oleju lub oliwy z oliwek + oliwa do smarowania wierzchu 
2 łyżki cukru 
2 łyżeczki soli 
10 cienkich parówek 
oregano 
ktechup do smarowania ciasta 


Wykonanie:

1. Drożdże włożyć do miski dodać cukier i rozgniatać do uzyskania płynnej masy.Następnie dolać ciepłej wody ale nie gorącej, wymieszać i dodać 2-3 łyżki mąki i ponownie wymieszać, odstawić do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce. 

2. mąkę przesiać do miski dodać sól, oliwę z oliwek oraz 2 łyżeczki oregano, następnie wlać wyrośnięte drożdże i wyrabiać do puki ciasto nie stanie się jednolite i gładkie. Ciasto obsypać mąką, przykryć ścierką i odstawić do podwojenia swojej objętości. 

3. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na stolnice i wyrabiać tak by pozbyć się pęcherzy powietrza, podzielić na dwie części i rozwałkować na duży placek o grubości około 0,5 cm następnie przeciąć na pół i na paski o szerokości około 6 cm (tak jak na zdjęciu poniżej). Każdy kwadrat posmarować ketchupem posypać szczypta oregano i położyć połówkę parówki zawinąć i posklejać na łączeniach a następnie odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Powtórzyć z drugą połową ciasta.

4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować po wierzchu oliwą z oliwek i piec do zrumienienia się ciasta. Podawać na ciepło ale świetnie też smakują na zimno. 

Smacznego:) 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz