sobota, 5 listopada 2016

Ślimaczki drożdżowe z cynamonem




Składniki:

700 g mąki 
3 żółtka 
1 jajko 
500 ml mleka
5 łyżek cukru 
60 g drożdży 
90 g miękkiego masła 
szczypta soli 


Składniki na nadzienie:

110 g ciepłego masła 
2 łyżeczki cynamonu 
7 łyżek cukru 

Dodatkowo:

1 żółtko 
2 łyżki mleka 
cukier do posypania 

Wykonanie:

1.  Drożdże i 2 łyżki cukru włożyć do dużej miski i rozgniatać do powstania płynnej masy, następnie wlać ciepłe ale nie gorące mleko i dodać 3 łyżki mąki pszennej, wymieszać wszystko i przykryć ścierką, odstawić w ciepłe i nie przewiewne miejsce do podwojenia objętości.

2. Mąkę przesiać do dużej misy, dodać żółtka, jajko, resztę cukru szczyptę soli i wyrośnięte drożdże wszystko mieszać do połączenia się składników. Ciasto musi mieć gładką konsystencję wtedy dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do połączenia się masła z ciastem. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości .

3. Masło, cynamon i cukier dokładnie połączyć i odstawić. 

4. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na stolnicę i  wyrabiać do pozbycia się pęcherzy powietrza, następnie podzielić na 2 części  rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 1,5 cm, następnie rozsmarować połowę masła  z cynamonem zwinąć w rulon zaczynając od dłuższej strony i pokroić na paski o grubości 4 cm. Ślimaczki położyć zawijasami do góry, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut,w międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wymieszanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem.  Ślimaczki pieczemy do zrumienienia.

Smacznego :)






1 komentarz: