Składniki:
700 g mąki
3 żółtka
1 jajko
500 ml mleka
5 łyżek cukru
60 g drożdży
90 g miękkiego masła
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
110 g ciepłego masła
2 łyżeczki cynamonu
7 łyżek cukru
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
cukier do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże i 2 łyżki cukru włożyć do dużej miski i rozgniatać do powstania płynnej masy, następnie wlać ciepłe ale nie gorące mleko i dodać 3 łyżki mąki pszennej, wymieszać wszystko i przykryć ścierką, odstawić w ciepłe i nie przewiewne miejsce do podwojenia objętości.
2. Mąkę przesiać do dużej misy, dodać żółtka, jajko, resztę cukru szczyptę soli i wyrośnięte drożdże wszystko mieszać do połączenia się składników. Ciasto musi mieć gładką konsystencję wtedy dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać do połączenia się masła z ciastem. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do podwojenia objętości .
3. Masło, cynamon i cukier dokładnie połączyć i odstawić.
4. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na stolnicę i wyrabiać do pozbycia się pęcherzy powietrza, następnie podzielić na 2 części rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 1,5 cm, następnie rozsmarować połowę masła z cynamonem zwinąć w rulon zaczynając od dłuższej strony i pokroić na paski o grubości 4 cm. Ślimaczki położyć zawijasami do góry, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut,w międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wymieszanym jajkiem z mlekiem i posypujemy cukrem. Ślimaczki pieczemy do zrumienienia.
Smacznego :)
Pięknie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/