wtorek, 11 października 2016

Nutella ze śliwek

Ostatnie w tym roku śliwki wykorzystałam na przepyszne przetwory które, świetnie zastępują kremy czekoladowe.Taka nutella świetnie pasuje do porannych tostów jak i rogalików  czy też naleśników. W moim przepisie użyłam tylko 700 g cukru dzięki czemu nie jest, aż tak słodka i dzięki temu czuć smak czekolady gorzkiej.


Składniki:

3 kg śliwek węgierek 
200 gram czekolady gorzkiej
1 opakowanie kakaa dużego 
700  g cukru 
100 g orzechów laskowych lub włoskich 


Wykonanie:

1. Śliwki  umyć i wyciągnąć pestki następnie zasypać cukrem i odstawić na 20 minut.

2. Śliwki postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia, następnie przykręcić i gotować ok 1 godzinę często mieszając ( śliwka lubi się przypalić więc trzeba bardzo uważać podczas gotowania ).

3. Po godzinie śliwki przecieramy blenderem dodajemy czekoladę, kakao i zmielone orzechy. Wszystko cały czas gotujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady. 

4. Gotową gorącą  nutellę przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić dnem do dołu.

Smacznego:) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz