Ostatnie w tym roku śliwki wykorzystałam na przepyszne przetwory które, świetnie zastępują kremy czekoladowe.Taka nutella świetnie pasuje do porannych tostów jak i rogalików czy też naleśników. W moim przepisie użyłam tylko 700 g cukru dzięki czemu nie jest, aż tak słodka i dzięki temu czuć smak czekolady gorzkiej.
Składniki:
3 kg śliwek węgierek
200 gram czekolady gorzkiej
1 opakowanie kakaa dużego
700 g cukru
100 g orzechów laskowych lub włoskich
Wykonanie:
1. Śliwki umyć i wyciągnąć pestki następnie zasypać cukrem i odstawić na 20 minut.
2. Śliwki postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia, następnie przykręcić i gotować ok 1 godzinę często mieszając ( śliwka lubi się przypalić więc trzeba bardzo uważać podczas gotowania ).
3. Po godzinie śliwki przecieramy blenderem dodajemy czekoladę, kakao i zmielone orzechy. Wszystko cały czas gotujemy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady.
4. Gotową gorącą nutellę przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić dnem do dołu.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz