Zupa dyniowa to coś co przypomina nam o tym że, już jest jesień. Ten przepis jest szybki i nie potrzebuje dużo uwagi, można spokojnie wykonać go w 40 minut a w dodatku posiada dużo witamin i co najważniejsze beta-karoteny które zmniejszają zagrożenie zachorowań na raka.
Składniki:
2 kg dyni
2 duże ziemniaki
1 cebula
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
masło
sól morska
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml śmietany 30%(lub zwykłej śmietany )
Dodatkowo:
1/2 bagietki
2 serki mozzarella
Wykonanie:
1. Ziemniaki umyć i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, następnie cukinie oczyścić, pokroić na ósemki i posmarować oliwą. Tak przygotowaną cukinie, włożyć do piekarnika i upiec razem z ziemniakami do miękkości.
2. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć w garnku na złoty kolor. Dynie i ziemniaki od dzielić od skórki i dodać do cebuli, następnie wlać 1 szklankę bulionu i zmiksować blenderem na gładką masę.
3. Do gładkiej masy wlać resztę bulionu, zagotować doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4. Bagietkę pokroić, poukładać na kanapkach po plasterku sera i zapiec w piekarniku do roztopienia się sera.
5 Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę. Śmietanę do zupy dodać przed samym podaniem razem z grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz