poniedziałek, 26 września 2016

Prosta zupa dyniowa z pianką ze śmietany

Zupa dyniowa to coś co przypomina nam o tym że,  już jest jesień. Ten przepis jest szybki i nie potrzebuje dużo uwagi, można spokojnie wykonać go w 40 minut a w dodatku posiada dużo witamin i co najważniejsze beta-karoteny które zmniejszają zagrożenie zachorowań na raka.



Składniki:

2 kg dyni 
2 duże ziemniaki 
1 cebula 
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 
masło
sól morska 
pieprz
gałka muszkatołowa 
2 łyżki oliwy z oliwek 
250 ml śmietany 30%(lub zwykłej śmietany )
Dodatkowo:
1/2 bagietki 
2 serki mozzarella 

Wykonanie:

1. Ziemniaki umyć i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, następnie cukinie oczyścić, pokroić na ósemki i posmarować oliwą. Tak przygotowaną cukinie, włożyć do piekarnika i upiec razem z ziemniakami do miękkości. 

2. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć w garnku na złoty kolor. Dynie i ziemniaki od dzielić od skórki i dodać do cebuli, następnie wlać 1 szklankę bulionu i zmiksować blenderem na gładką masę.

3. Do gładkiej masy wlać resztę bulionu, zagotować doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

4. Bagietkę pokroić, poukładać na kanapkach po plasterku sera i zapiec w piekarniku do roztopienia się sera.

5 Śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę. Śmietanę do zupy dodać przed samym podaniem razem z grzankami.

Smacznego :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz