piątek, 4 października 2013

Sos Grzybowy

 składniki:
miseczka grzybów prawdziwków ok 1/2 kg,
1 duża cebula ,
2 ząbki czosnku,
1/4 szklanki wina białego słodkiego,
sól ,pieprz zwykłego lub białego ,koperek,
30 dkg masła i 2 łyżki oliwy z oliwek
1  szklanki śmietany 30%

wykonanie:Grzyby dokładnie oczyszczamy a jeśli trzeba to przepłukujemy w zimnej wodzie, kroimy według uznania. Cebule kroimy i podsmażamy na maśle, około 5 minut i dodajemy pokrojony drobno czosnek i smażymy jeszcze około 1 minute,następnie wlewamy wino i po zagotowaniu przykręcamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy na większym ogniu. Do śmietany dodajemy parę łyżek sosu z patelni a następnie wlewamy wszystko do grzybów przyprawiamy odrobina soli , pieprzu i koperku .
Świetnie nadaje się do chleba, kopytek, klusków śląskich, placków ziemniaczanych, kaszy  i mięs.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz