800 g schabu podzielonego na plastry po 200 g
200 g sera żółtego
pieprz,sól
500 g pieczarek
2 ,3 łyżki masła
składniki na szpinak:
250 g szpinaku
1 niewielka cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki masła
pieprz cytrynowy ,sól
przygotowanie :
Plastry schabu posypujemy pieprzem i solą a następnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
Cebule i czosnek obieramy i kroimy (ja kroiłam w szefie kuchni firmy tupperware) .
Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy cebule z czosnkiem delikatnie podsmażamy i wrzucamy szpinak. Po podgrzaniu szpinaku dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu cytrynowego.
Pieczarki kroimy w drobna kostkę (w tym przypadku też użyłam szefa kuchni firmy tupperware)
i smażymy na maśle.
Na ubite plastry schabu układamy szpinak następnie pieczarki i kawałek sera.
Zwijamy roladki i układamy w naczyniu żeroodpornym zwiniętymi końcówkami do dołu (ja piekłam w ultra plusie firmy tupperware) jeżeli mamy zwykłe należy posmarować je odrobiną oleju. przykrywamy i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy przez 50 minut w zależności od grubości roladki.
Podajemy z ziemniakami lub kluskami śląskimi ale wtedy należy podawać je z sosem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz